Okrywa owocowo- nasienna
Okrywa owocowo- nasienna powstaje ze zrośnięcia okrywy owocowej utworzonej ze ścianek zalążni z okrywą nasienną powstałą ze ścianek zalążka. W okrywie znajduje się szereg warstw różnego kształtu i wyglądu. Okrywa spełnia rolę warstwy ochronnej, zapobiega przenikaniu różnych substancji.
Chroni ziarno przed owadami i uszkodzeniami mechanicznymi. Okrywa owocowo- nasienna jest przepuszczalna dla tlenu i wody. Ta część ziarna jest bardzo bogata w błonnik i minerały. Dlatego najbardziej wartościowe są mąki z pełnego ziarna, gdyż zawierają najwięcej bogactwa zgromadzonego w ziarnie.
Chroni ziarno przed owadami i uszkodzeniami mechanicznymi. Okrywa owocowo- nasienna jest przepuszczalna dla tlenu i wody. Ta część ziarna jest bardzo bogata w błonnik i minerały. Dlatego najbardziej wartościowe są mąki z pełnego ziarna, gdyż zawierają najwięcej bogactwa zgromadzonego w ziarnie.
Pieczywo z pełnego ziarna jest najzdrowsze. Źródło: DoZ |