Szynka gotowana
Szynka gotowana to wyrób wędliniarski z mięsa wieprzowego. Dokładna definicja tego typu wyrobów to wędzonki, czyli inaczej przetwory mięsne w osłonce lub bez, wyprodukowane z jednego lub kilku kawałków mięsa peklowanego b±dĽ solonego poddanego obróbce termicznej, w tym przypadku gotowaniu.
W celu wytworzenia szynki gotowanej należy mięso, najczę¶ciej z szynki lub łopatki poddać ocenie pod względem przydatno¶ci do przetwórstwa zgodnie z receptur±. Kolejne etapy produkcji to peklowanie, masowanie czyli uplastycznienie, mycie i moczenie, ociekanie, sznurowanie( umieszczeniu szynki w elastyczniej siatce i doci¶nięcie), wędzenie i gotowanie.
W celu wytworzenia szynki gotowanej należy mięso, najczę¶ciej z szynki lub łopatki poddać ocenie pod względem przydatno¶ci do przetwórstwa zgodnie z receptur±. Kolejne etapy produkcji to peklowanie, masowanie czyli uplastycznienie, mycie i moczenie, ociekanie, sznurowanie( umieszczeniu szynki w elastyczniej siatce i doci¶nięcie), wędzenie i gotowanie.
Przykładowe zdjęcie szynki gotowanej. |