Rodzaje m±ki
Poniżej przedstawiono różne rodzaje m±k pszennych oraz ich zastosowanie:
Typ m±ki 400 - to m±ka znakomita do wypieku ciast tortowych
Typ m±ki 450 - ¶wietnie nadaje się do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich
Typ m±ki 500, Wrocławska - najlepsza do wypieku pierników, kruchych ciast, nale¶ników, omletów
Typ m±ki 500, Poznańska- to m±ka, która idealnie nadaje się do domowych makaronów, lanych klusek
Typ m±ki 500, Krupczatka- m±ka znakomicie nadaj±ca się do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów
Typ m±ki 550, Luksusowa- idealnie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych, nale¶nikowych oraz kopytek, knedli, klusek
Typ m±ki 650 - idealna do wypieku bułek, pieczenia pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, oraz jako naturalny składnik zagęszczaj±cy do zup i sosów
Typ m±ki 1850 - m±ka graham bardzo dobra do wypieku pieczywa
Typ m±ki 2000 - m±ka razowa do pieczenia ciemnego chleba
M±ka żytnia również występuje w kilku typach. Sa to typ 500, 720- zwana chlebow±, najlepsz± do zakwasu oraz wypieku chleba, 1150, 1400 i typ 2000- to bardzo ciemna i ciężka m±ka.
Dzięki zastosowaniu różnych typów m±ki możemy otrzymać różnorodne pieczywo i wypieki. ¬ródło: Żywno¶ćonline |
M±ka żytnia również występuje w kilku typach. Sa to typ 500, 720- zwana chlebow±, najlepsz± do zakwasu oraz wypieku chleba, 1150, 1400 i typ 2000- to bardzo ciemna i ciężka m±ka.