Zarodek
Zarodek to najważniejsza fizjologicznie część ziarna, mieści się w dolnej części grzbietowej strony ziarna. W ziarnie pszenicy jest on dość mozno wrośnięty w bielmo, w przypadku żyta jest stosunkowo wystający. Zarodek jest bogaty w substancje odżywcze: tłuszcze, cukry, białka, witaminy oraz enzymy. Zarodek zbudowany jest z cienkościennych wielokątnych komórek wypełnionych drobnoziarnistą plazmą o dużym jądrze.
Zarodek składa się z:
tarczki- która stanowi przedłużony liścień, bierze udział w przewodzeniu składników pokarmowych z bielma do rozwijającego się zarodka.
łodyżki zarodkowej- jest ona zrośnieta z tarczką. Jej górna część zakończona jest pączkiem, natomiast dolna korzonkiem zarodkowym.
korzonka- od strony zewnętrznej jest on otoczony pochwą korzeniową, która pęka podczas kiełkowania.
Zarodek składa się z:
Zarodki pszenne są powszechne w sprzedaży. Stanowią naturalne źródło witamin oraz błonnik. Źródło: niampl |