ASE
Wada ASE- wada cechuje mięso kwaśne, delikatne cieknące.
Za wadę tę odpowiedzialny jest gen RN, charakterystyczny dla rasy Hampshire i jej mieszańców. Mięso porażone wadą ASE posiada następujące cechy:
pH< 5,4
wysoka zawartość glikogenu
niska zawartośc białka
duże ubytki masy i niższa wydajność.
Mięso z wadą ASE można wykorzystać w przetwórstwie do wyrobów takich jak: wędzonki, kiełbasy twarde i półtwarde, kiełbasy średnio i gruborozdrobnione oraz jako mięso kulinarne.
Za wadę tę odpowiedzialny jest gen RN, charakterystyczny dla rasy Hampshire i jej mieszańców. Mięso porażone wadą ASE posiada następujące cechy:
Mięso z wadą ASE można wykorzystać w przetwórstwie do wyrobów takich jak: wędzonki, kiełbasy twarde i półtwarde, kiełbasy średnio i gruborozdrobnione oraz jako mięso kulinarne.